magyar magyar magyar

Önkéntes Tűzoltó Testület "Maronka Károly", Kishegyes

  • "Dr. Virág Gábor írásából"
  • "Dr. Virág Gábor írásából"
  • "Dr. Virág Gábor írásából"

Részletek a könyvről

konyvfedolap

„Istennek dicsősség, embernek segítség” címmel jelent meg a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület monográfiája. A kiadvány megjelenését a Testület fennállásának 145. évfordulója alkalmából adták ki. A szerző, dr. Szőke Anna néprajzi szemmel mutatta be a másfél évszázad eseményeit.

A történelmi Magyarország területén az elsők között alakult meg a helyi testület. Az akkori Tűzoltó Szövetség 1870-ben jött létre, s rá négy évre már Kishegyesen is megalakult az Önkéntes Tűzoltó Testület. Fontos kihangsúlyozni, mint ilyen szervezet, az egyik legrégebbi egyesület a Kárpát-medencében.

A szerző hű képet fest a másfél évszázad történelmi eseményeiről. A Tűzoltó Testület létezésén keresztül hiteles képet kapunk a történelmi eseményekről, mint például, a kishegyesiek hogyan élték meg a Trianont követő évtizedeket. Az olvasmányos kötetben mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő témaköröket, hiszen a szerző kronológiai sorrendben dolgozta fel a történéseket sok szép fényképpel gazdagítva az eseményeket.