magyar magyar magyar

Önkéntes Tűzoltó Testület "Maronka Károly", Kishegyes

  • "Fotók a historiából"
  • "Fotók a historiából"
  • "Fotók a historiából"
  • "Fotók a historiából"

Történelmünk

A tűzvédelem évszázados harc, melynek nagy jelentősége volt a kultúrában, főleg a középkorban, amikor nem létezett szervezett tűzoltóság, a települések pedig könnyen gyulladó anyagokból épültek – Kishegyesen is az újratelepülés óta. Így hát nagyon gyakran a nádfedelű házak teteje lángra kapott.

Éppen az ilyen balszerencsék miatt a 19. század végén, pontosabban 1873-ban Kishegyes lakosai gyűlést tartottak a tűzvédelmi intézkedések megszervezéséről. Megalapították az ideiglenes elnökséget és kidolgozták a statútum tervét. A statútumot beadták a magyar királyság belügyminisztériumába jóváhagyásra.

1874. június 21-én az akkori parancsnok, Cziráky József és a titkár, Dudás Ödön pozitív választ kaptak, attól az évtől kezdve létezik az Önkéntes Tűzoltó Testület, amely a legelején 133 tagot számlált.

Az évek teltek-múltak, két világháború következett, változtak a határok, a királyok, elnökök, de a tűzoltók mindig itt voltak, hogy segítsenek és vállalják a harcot a tűz ellen. Az önkéntes tűzoltók száma folyton változott 50 és 80 között, de volt olyan időszak is, amikor nem voltak 20-nál többen. Megemlítjük, hogy évekig a legjobb tűzoltózenekarral büszkélkedhettek a környéken.

Már az elejétől fogva a szokásos feladatok mellett a tűzoltócsapat részt vett különböző versenyeken és kiváló eredményt értek el az ügyességükkel: mint a messzi 1898-ban a körzeti versenyen, 1903-ban Újvidéken és 1904-ben Bácspalánkán első helyezést értek el, amíg 1928-ban Pece Ferenc elnöksége alatt a Tűzoltótestület megkapta az első zászlóvivőjét.

1945-től 1961-ig a csapat 3-szor nyert a körzeti versenyeken. A 60-as években, amikor lebontották a régi tűzoltóotthont, amely a templom mellett volt, a tűzoltótestület gyakorlatilag megszűnt, így a szükséges feladatokat a Bácstopolyai tűzoltók végezték.

1975-ben a tűzoltóparancsnok Maronka Károly volt, amikor a testületnek kiutalták az új épületet, garázst, tűzoltókocsit, tűzoltósofőrt, a következő évben egy tűzoltó tartálykocsit. A csapatok versenyre való felkészítésére nem volt elég a tenni akarás, a kedvezőtlen feltételek hosszú évekig nem hozták meg a várt eredményt a versenyeken. 2002. szeptemberében azonban a A utánpótlás csapat tagjai figyelemreméltó 2. helyezést értek el a Köztársasági versenyen Lapovón.

A jó együttműködésnek, a kitartásnak és a hivatásos és önkéntes tűzoltók közös munkájának köszönhetően számos újítás történt az otthon területén, hogy az Ö.T.T. 125 éves fennállásától épülhessen a torony, ahonnan szinte az egész kishegyesi község területe belátható, amely elengedhetetlen az aratási időszakban és különböző gyakorlatok végzése során. Az elmúlt néhány évben több munkaakciót is szerveztünk a hivatásos tűzoltókkal együtt. A munkaakciókon az adaptált helyiségből távolítottuk el a törmeléket és a szemetet, elkezdtük a nagyterem és a szanitáris góc kiépítését,amit a Tartomány, a Község és a Helyi Közösség segítségével be is fejeztünk. Az anyagi és erkölcsi támogatásuknak köszönhetően felújíthattuk a tűzoltó termet, a konyhát, a hivatásos tűzoltók ügyeletes szobáját, valamint az önkéntesek irodáját is. A nagyterem nemcsak különböző összejövetelekre szolgál, hanem kikapcsolódásként asztaliteniszezni is szoktak itt a hivatásos és önkéntes tűzoltók egyaránt.

2012-ben a nagybecskereki (Zrenjanini) országos tűzoltó versenyen a felnőtt női csapat az előkelő III. helyet szerezte meg, ami az Önkéntes Tűzoltó Testület legnagyobb eredménye. 2014-ben az Önkéntes Tűzoltó Testület ünnepli fenállásanak 140-ik évfordulóját.