magyar magyar magyar

Önkéntes Tűzoltó Testület "Maronka Károly", Kishegyes

  • "Gyerekek fogadása, bemutatók és egyéb érdekességek"
  • "Gyerekek fogadása, bemutatók és egyéb érdekességek"
  • "Gyerekek fogadása, bemutatók és egyéb érdekességeka"
  • "Gyerekek fogadása, bemutatók és egyéb érdekességek"
  • "Gyerekek fogadása, bemutatók és egyéb érdekességek"
  • "Gyerekek fogadása, bemutatók és egyéb érdekességek"

Gyerekek

Az ÖTT már évek óta foglalkoznak gyerkekkel. Minden évben meghívnak általános iskolás és óvodás gyerekeket a tűzoltó állomásra és körbevezetik őket. Ezen kívűl számos programot szerveznek számukra.

gyerekek

Locsolkodás

Már évek óta hagyomány, hogy Húsvét hétfőjén az ÖTT fiatalabb tagjai bejárják a falut tűzoltókocsival és a Testület női tagjait „becsületesen” meglocsolják. Szirénázva közlekedve nagy feltűnést keltenek a településen.

locslkodas

Munkaakciók

A Testület tagjainak már megalakulásuk óta alap etevékenységük az önkéntes munka – a munkaakció. Ha nem az újabb tűzoltó otthont építik, akkor az udvart, garázst, kerítést tartják karban. Munka pedig mindig akad! Szép és kultúrált környezetben a munka is könnyebb.

munka

Nőnap

A Testület férfi tagjai a nemzetközi Nőnap alkalmából hagyományosan szerény keretek között megvendégelik és felköszöntik a ÖTT női tagjait.
nonap

Szent Flórián nap

Már hagyományosan ezen a napon a kishegyesi Szent Anna Templomban szentmisét tartanak a tűzoltókért. Az ÖTT tagjai ezen a napon lobogókkal és díszegyenruhában vonulnak a templomig és részt vesznek a szentmisén.

floriannap

Tűzoltó bemutató

Egy-egy jeles eseményre az ÖTT tagjai és a profi tűzoltók tózoltó bemutatóval készülnek. Itt tudják megmutatni rátermettségüket, ügyességüket. Ezek a bemutatók mindig látványosak és főleg a gyerek számára élvezetesek.

bemutato

Tűzoltó találkozó és könyvbemutató

Az ünnepi könyvbemutatóra 2020. augusztus 29-én, szombaton került sor a Szent Anna templomban a 18.00 órai szentmise keretében. Majd utána megrendezésre került egyesületünk udvarában az Összetartozás Kárpát-medencei magyar tűzoltó testületek találkozója Vajdaságban. Az esemény megvalósult a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Kishegyes Község Önkormányzata támogatásával.

bemutato

bemutato

Néphagyomány őrzése – Szent Flórián szobor felújítása

Szent Flórián szobrunk 1874-ben készült, mikor megalakult a szervezett tűzoltóság falunkban. 1992-ben egy balesetben megsérült. A szerencsétlenség után a szobor darabjaiból lett összeragasztva és azóta nem részesült további felújításban, így napjainkban elhanyagolt állapotban volt. Szent Flórián kultusza összeköti a különböző nemzetiségű tűzoltókat, ezért is tartottuk fontosnak az otthonunk udvarában levő szobor felújítását, valamit egy tetőszerkezet kialakítását, ami megvédi a szobrot az időjárás viszontagságaitól. A felújítás a Tartományi Kormány támogatásából valósult meg, tűzoltók önkéntes munkájával. Átadása és újbóli felszentelése 2021. nov. 20-án volt.

hagyomany

Összetartozás Hagyományőrző Tűzoltó Verseny és Kárpát-medencei magyar tűzoltó testületek találkozója Vajdaságban

A rendezvényre 2021.november 21-én került sor a kishegyesi piactéren. Az eseményen magyarországi, romániai, szerbiai önkéntes tűzoltó testületek mutatkoztak be a Magyaroszágon alkalmazott hagyományőrző módszertana és szabályzata alapján. Továbbá a tűzoltó találkozón még sor került dr. Szőke Anna „Istennek dicsőség, embernek segítség” könyvének bemutatására. Az eseményt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Tartományi kormány támogatta.

verseny

verseny

II. Összetartozás Hagyományőrző Tűzoltó Verseny és Kárpát-medencei magyar tűzoltó testületek találkozója Vajdaságban

A rendezvény 2022. július 31-én került megszervezésre a tűzoltóotthon melletti portán. Az eseményre a vajdasági önkéntes tűzoltók mellett Magyarországról, Romániából-Erdélyből, Szlovákiából érkeztek vendégek. Ezzel egy időben a gyerekek, kis tűzoltók a versenypálya mellett, megismerkedhettek a tűzoltó hivatással. Ezt követően a tűzoltóotthon nagy termében folytatódott a tűzoltó találkozó és közös ebéddel zárult. Az eseményt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Tartományi kormány támogatta.

verseny

verseny

Régi tűzoltó mozdonyfecskendő felújítása

A közel 100 éves fecskendő tűzoltóotthonunk udvarában a szabad ég alatt volt kiállítva, amit egykoron tűzoltásra használtak községünkben. Ez a pumpa nem volt funkcionális, elhanyagolt állapotban volt. Ez egyfajta érték mentés volt. Mivel községünkben csak ez az egy lóvontatású, kézi hajtású tűzoltó fecskendő maradt meg. A felújítás önkéntes munkával valósult meg, a munkában részt vettek a községbeli magyar, szerb, montenegrói tűzoltók képviselői, valamit Budapestről kaptunk segítséget tűzoltó barátainktól. A mozdonyfecskedő megóvása érdekében egy tetőszerkezetet alakítottunk ki, amely alatt tűzoltó kamionunk is elfér. Megvalósult a Tartományi kormány támogatásával.

verseny

verseny

verseny

Laktanyánk korszerűsítése

Testületünk tevékenységének otthont adó épület több évtizeden keresztül nem esett át jelentős fejlesztésen és beruházáson. Nyílászárók ebből kifolyólag szeleltek, nem zártak. Sem a kor- , sem az energia takarékosság feltételeinek nem tettek eleget. A nyílászárók cseréje és a homlokzat felújítása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

verseny

verseny

verseny

III. Összetartozás Hagyományőrző Tűzoltó Verseny és Kárpát-medencei magyar tűzoltó testületek találkozója Vajdaságban

Program 2023. július 30-án került megszervezésre. A helyi csapatok mellett a határon túlról Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Horvátországból érkeztek résztvevők. A programmal szorosabbá kívánjuk tenni a helybeli egyesületek és határon túli kapcsolatainak viszonyát és a közösségek összetartozását. A projekt keretén belül felújítottunk egy lóvontatású mozdonyfecskendőt. A versennyel párhuzamosan a gyerekek játszóházas foglalkozás mellett megismerkedhettek a tűzoltókkal. A verseny után tűzoltó találkozóval folytatódott az esemény. Az eseményt a Tartományi kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

verseny

verseny

Tűzoltó találkozó és kiállítás, nemzeti közösségek tűzoltóinak egykori mindennapjairól

A kiállítás megnyitója és a tűzoltó találkozó 2023.július 29-én volt. Ez a községünkben élő nemzetiségek békés együttélésének is a jelképe. Önkéntes munkával községbeli magyar, szerb, montenegrói és német nemzetiségű önkéntes tűzoltók részvételével összegyűjtöttük és átdolgoztuk a régi tűzoltós fényképeket a program keretein belül. A tűzoltás, bajtársiasság kultusza összeköti a különböző nemzetiségű tűzoltókat, ezért is tartjuk fontosnak ezt a találkozót és a fényképkiállítást. A találkozó után a kiállítás állandó jelleggel megtekinthető a tűzoltó otthonunkban. Megvalósult a Tartományi Kormány támogatásával.

verseny

verseny

Szent Iván-napi játszóház

Hagyományosan immár több, mint 10 éve szervezzük meg a legkisebbeket megcélzó Szent Iván-napi játszóházát. A játszóház kiváló alkalom arra, hogy éltessük a Szent Iván-napi hagyományokat, és arra is jó apropó, hogy a gyerekek és szüleik barátkozzanak a tűzoltókkal. A testület feladatának tekinti, hogy minél több gyereket bevonjon a munkájába, és megismertesse velük a tűzoltók tevékenységét. A program során vizes játékokkal, szalonnasütéssel és a tűzoltóautók kipróbálásával kívánunk hasznos időtöltést biztosítani a legkisebbeknek és a szülőknek. Megvalósult a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

verseny

verseny